V tomto kurze vás Petronela naučí, ako na sladké alebo slané pečivo. Čo
robiť, aby ste mali nadýchané jemné vianočky, briošky, koláče, pleteničky
či makovičky? Čomu sa vyvarovať, aby nebolo pečivo kyslé a hutné? Toto
všetko a omnoho viac s našou Peťkou.
Obsahom kurzu bude
- Teória – odborný výklad – teoretická časť.
- Všetko o kvase – ako si ho vypestovať, aké druhy kvasov poznáme, ako si založiť jednotlivé druhy, ako prerobiť jeden druh kvasu na iný, ako kvas pracuje, ako sa oňho staráme, aby bol silný a vitálny, ktorý kvas sa kedy používa a prečo.
- Suroviny na pečenie – aké múky používame na ktoré druhy pečiva a chleba, ktoré naše aj zahraničné múky sú najkvalitnejšie, ako piecť zdravšie, pečenie z rôznych druhov múk.
- Postup pri príprave sladkého aj slaného cesta, cesta na chlieb a bagety, spracovanie cesta s dlhou fermentáciou.
- Autolýza a Fermentolýza – rôzne spôsoby a postupy – autolýza v chlade, slaná autolýza, bežná autolýza.
- Laminácia a prekladanie cesta s rôznou hydratáciou, význam a vplyv prekladov a laminácie na kvalitu cesta.
- Spôsob práce s cestom, tvarovanie rôznych druhov pečiva.
- Stáčanie chleba do ošatky.
- Pečenie – spôsoby pečenia v nádobách, na kameni, na plechu a v peci, teploty, čas, pečenie so záparou a bez nej, spôsoby pečenia rôznych druhov.
- Diskusia, otázky, odpovede.
Kurz bude zameraný na to, aby účastníci pochopili, ako pracuje kvas,
naučili sa, ako na pečenie sladkého alebo slaného pečiva, chleba, bagiet,
žemlí, pizze či iného pečiva, v závislosti od náplne kurzu.
Dozvedia sa všetko od zamiesenia cesta až po ochutnávku chleba, dostanú
všetky teoretické aj praktické vedomosti a zručnosti, ako na nadýchaný
chlebík, ako dlho a akým spôsobom nechať cesto kysnúť, ako tvarovať aj
piecť. Tiež si povieme, ako naplánovať proces pečenia v priebehu
pracovného týždňa aj cez víkend.
Naučia sa, ako na sladké alebo slané pečivo, čoho sa vyvarovať, a naopak,
čo a ako robiť, aby sme mali nadýchané jemné vianočky, briošky, koláče,
pleteničky či makovičky. Povieme si pár trikov, aby sme sa vyhli tomu, aby
boli kyslé a hutné.
Kurz je zameraný na zvládnutie všetkých techník spojených s náplňou
daného kurzu pre začiatočníkov aj pokročilých.