Jahodové ,,tiramisu” bez lepku a kofeínu podľa Silvie Horeckej
Recept je určený pre:
- Stredne pokročilý
Postup
V kuchynskom robote šľaháme bielka s cukrom a kvapkou citrónovej šťavy.
Jahody umyjeme, osušíme a 500gr prekrojíme na polovice. Šľahačku vyšľaháme do tuha s 1 lyžicou cukru.
Pripravíme si cesto. V mise vymiešame žĺtka s gaštanovým pyré do krému. Vmiešame kakao, kardamon a po troške dolievame teplú vodu. Cesto musí byť krémové. Primiešame vyšľahaný sneh z bielok. Plech potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech do výšky cca 1cm a rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri teplote 170 stupňov 15 – 18 minút. Upečené cesto preklopíme z plechu na ľanovú utierku a necháme vychladnúť. Papier oddelíme od cesta cca po polhodine.
Mascarpone vymixujeme ručným mixérom s polovicou celých jahôd, cukrom a vanilkou, na krém. Do keramickej nádoby obdĺžnikového alebo štvorcového tvaru dáme na spodok jahodový krém a preložíme cestom, nakrájaným na pásiky. Polejeme opäť krémom uložíme jahody /ak sú veľké prerežeme ich na polovicu ak máte drobnejšie nie je to nutné/ a navrstvíme šľahačku. Opäť dáme vrstvu cesta, krém a šľahačku s jahodami. Poslednú vrstvu tvorí cesto a krém. Kreativite sa medze nekladú, môžete dať navrch ešte celé jahody a kôpky šľahačky.
Dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.