Rusínsky medový koláč Oli Džupinkovej
Recept je určený pre:
- Stredne pokročilý
Postup
Všetky ingrediencie okrem múky a lekváru dáme do hrnca a na priamom ohni miešame. Varíme, až kým nezačne vrieť a masu za stáleho miešania odstavíme. Ešte do horúcej masy pridáme 450 g hladkej múky. Z teplej masy vypracujeme cesto a rozdelíme na 4 kusy. Upečieme 4 pláty, každý pečieme od 5 do 7 minút. Plech na pečenie stačí potrieť maslom a rozvaľkané cesto na plechu popicháme vidličkou, aby nevznikali bubliny. Ak počas pečenia vzniknú, tak treba otvoriť rúru a prepichnúť ich vidličkou.
Plnka:
Z mlieka, cukru a múky uvaríme kašu, ktorú miešame až do vychladnutia, aby sa neurobila kôrka. Po vychladnutí vymiešame s maslom. Prvý plát natrieme plnkou, priložíme druhý – natrieme slivkovým lekvárom a priložíme tretí plát. Ten potrieme zvyšnou plnkou a priložíme štvrtý plát. Vrch polejeme čokoládou, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli.