Domov Recepty Lososový tatarák s krekrami zo sépiového inku od Michala Konráda

Lososový tatarák s krekrami zo sépiového inku od Michala Konráda

Každý milovník ázijských špecialít ocení originálne a precízne pripravený tatarák z čerstvého lososa. Šéfkuchár Michal Konrád má pre vás skvelý tipy, ako si ho môžete pripraviť sami doma.

Suroviny:

Lososový tatarák:

  • 160g losos
  • 20g šalotka
  • 10g stonky z trebulky / koriandru
  • 5g pažítka
  • 8g wasabi pasta
  • 10g wasabi tobiko
  • 25ml olivový olej
  • 30ml citronová ponzu omáčka
  • morská soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 1ks červená reďkovka nastrúhaná na tenké plátky
  • uhorka nakladaná v ryžovom octe

 

Citronová ponzu omáčka:

  • 50ml Kikomann soya sauce
  • 25ml mirin
  • 10ml sake
  • 10ml Japonský ryžový ocot
  • 1ks citrón
  • 10g kryštáľový cukor
  • 1ks kombu riasa
  • 5g bonito vločky

 

Uhorka nakladaná v ryžovom octe

  • 1ks uhorka
  • 30ml ryžový ocot
  • 30ml voda
  • 35g kryštáľový cukor
  • 2g sušený coriander
  • štipka morskej soli

 

Čipsy zo sushi ryže a sépioveho inku

  • 100g uvarená sushi ryža
  • 20g vaječné bielka
  • 2g sepiový ink
  • 20ml voda

Recept je určený pre:

  • Pokročilý

Postup

Lososa nakrájame na malinké kocky, dame do misky, pridáme na jemno nasekanú šalotku, stonky trebulky, pažítku, wasabi. Pridáme olivový olej, ponzu omáčku, dochutíme soľou a korením. Na záver dobre premiešame.

CItrónovú ponzo omáčku pripravíme z umytého citróna, ktorý nakrájame na tenké plátky. Všetky zvyšné ingrediencie vložíme do hrnca a privedieme do bodu varu. Ostavíme a necháme lúhovať až kým ponzu nevychladne. Na záver obsah hrnca precedíme. 

 

Do hrnca s octom prilejeme vodu, ďalej pridáme cukor, soľ a korenie a následne privedieme do bodu varu. Odstavíme. Uhorku ošúpeme, vydlabeme male guľky, ktoré potom vložíme do nálevu a necháme vychladnút. Po vychladnutí scedíme a dame zamraziť. Podávame mrazené.

Posledným krokom je príprava krekru. Uvarenú sushi ryžu dáme do mixéra, pridáme všetky ostatné suroviny a poriadne rozmixujeme. Rozmixovanú hustú pastu rozotrieme na silikonovú podložku a dáme sušiť na 58 stupnov na 6 hodín.Po vysušení vypražíme na 180 stupňov.

Pred podávaním posypeme ikrou z lososa a dozdobíme bylinkami.