Domov Recepty Vegánsky hlivový guláš Surovej dcérky

Vegánsky hlivový guláš Surovej dcérky

Hliva je skvelá surovina, s ktorou môžete v kuchyni vytvárať dokonalé náhrady mäsa. Jednou možnosťou, ktorú naša Nikoleta odporúča, je vegan hlivový guláš! Pridáva do neho zemiaky a naviac aj údenú papriku, ktorá tiež pomáha dostať guláš na ďalší level, aby sa ani „mäsožravci“ nesťažovali. Vyskúšajte recept Surovej dcérky.

Suroviny:

  • 600 g hlivy (alebo balenie sójových kociek, fazule)
  •  600 g očistených zemiakov
  •  3 PL olivového oleja
  •  150 g červenej cibule (cca 2)
  •  4 strúčiky cesnaku
  •  1 l zeleninového vývaru
  •  3 PL rajčinového pyré
  •  3 ČL mletého kmínu
  •  3 ČL údenej sladkej papriky
  •  2 ČL sladkej mletej paprika (špeciál)
  •  2 ČL majoránky
  •  ½ ČL soľ
  •  ¼ ČL čierneho korenia
  •  ½ ČL sušeného rozmarínu (alebo jednu vetvičku čerstvého)
  •  čili podľa chuti
  •  horká čokoláda podľa chuti
  •  2 PL kukuričnej múky (alebo inej múky)
  •  100 ml vody

Recept je určený pre:

  • Stredne pokročilý

Postup

Pár slov k vývaru.

Keď varíme tento recept, začíname vývarom. Ak nemáme doma vývar, použijeme bio zeleninový vývar v prášku alebo v kockách. Bujónové kocky majú krásne zelenú farbu. Zvyčajne sú to bujóny nemeckej výroby. Na toto množstvo vývaru budete potrebovať asi dve kocky. Na obale nájdete dávkovanie, ktorým sa môžete riadiť. Uvaríme vždy trochu viac vývaru. Kým sa uvarí, a keď stojí bokom, niečo sa vyparí.

Pripravíme si zvyšok surovín a začneme čistením zemiakov a hlivy. Potom ich nakrájame na menšie kocky a hlivu tiež na kocky, pásiky či obdĺžniky. Nadrobno si nakrájame červenú cibuľu a nastrúhame cesnak.

Namiesto hlivy môžete použiť aj fazuľu alebo sójové kocky, ktoré dokonalo imitujú mäso.

Do stredne veľkého hrnca dáme 2-3PL olivového oleja na strednom ohni. Na olej pridáme cibuľku a pomaly pražíme do zlata asi 5 minút. K cibuľke potom pridáme nastrúhaný cesnak a všetko chvíľku miešame. Teraz pridáme hlivu a zemiaky, zamiešame a necháme minútku dusiť.

Teraz je čas pridať to najdôležitejšie, čo robí vegan hlivový guláš gulášom: korenie. Pridáme sladkú papriku, údenú papriku, kmín, majorán, rozmarín, čierne korenie, soľ a čili podľa chuti. Ak chcete presne dodržiavať množstvá korenín, tak použite odmerné lyžičky, nie bežné kuchynské. (1PL je asi 15ml, 1ČL je asi 5ml.)

Korenie spolu s hlivou a zemiakmi dobre premiešame a zalejeme litrom zeleninového vývaru. Potom pridáme rajčinové pyré – to je hustá koncentrovaná rajčinová pasta, ktorú nájdete v malej konzerve, skle alebo tube. V obchodoch ju nájdete pod názvom rajčinový pretlak. Hlavne to musí byť hustá pasta.

Teraz všetko dobre premiešame a necháme variť na miernom vyššom ohni až, kým nie sú zemiaky mäkké. V 100ml vody si rozmiešame kukuričnú múku (môžete aj iný druh) a túto zmes prilejeme do guláša na záver, aby sa trochu zahustil. Teraz môžete pridať aj 70% horkú čokoládu, ktorá tiež dodá gulášu skvelú chuť a farbu. Podľa množstva gulášu pridávame 25 až 50g čokolády. Ak sa čokolády bojíte, začnite po kockách a uvidíte!

Vegan hlivový guláš je po zmäknutí zemiakov pripravený na jedenie. Najlepší je, ale na druhý deň, keď sa všetky chute dobre spoja a krásne zhustne. Ako prílohu môžete použiť domáci kváskový chlieb alebo ryžu.